Hör Joakim Johansson reda ut om det är värt för kommuner att vara med under Almedalsveckan. Foto: TT/SVT

MDH-forskaren: Därför dras kommunerna till Almedalen

Uppdaterad
Publicerad

På måndag startar årets Almedalsvecka på Gotland. Förutom politiker, organisationer och företag är även många kommuner på plats. Men vad får kommunerna ut av det? Den frågan ställde SVT till Mälardalens högskolas statsvetare Joakim Johansson.

Det har gått 50 år sedan Olof Palme ställde sig på ett flak och höll tal i Almedalen för första gången. Mycket har hänt sedan dess och det hela har utvecklats till en jättehändelse.

Kommunernas närvaro har ökat under de senaste åren och det tror Joakim Johansson har att göra med kommunernas nya självbild.

– En vanligare föreställning idag är att kommuner är en aktör på en marknad och behöver konkurrera och marknadsföra sig själva gentemot andra kommuner. Då ser man det som en del i den här konkurrensen att åka till Almedalen, säger Johansson.

Fler kommuner kommer åka i år

SVT har frågat alla 18 kommuner i Sörmland och Västmanland om de kommer närvara i Almedalen i år. Sju svarar att de ska det. Vissa har blivit ditbjudna och andra är där på eget bevåg.

Enligt Joakim Johansson finns det ett värde för kommuner att närvara under Almedalsveckan.

– Att knyta kontakter och få nya idéer kan vara värdefullt för kommunerna.

”Kan verkligen diskuteras”

Men det kan vara en kostsam historia, och frågan är om det är värt pengarna kommunerna spenderar.

– Det kan verkligen diskuteras.

Se Joakim Johansson utveckla svaret i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.