Foto: Jonas Ekströmer/TT

Flera nya skolor kan öppna i Strängnäs redan 2025

Publicerad

Inflyttningen till Strängnäs kommun ökar och trenden är att fler barnfamiljer hittar dit. Samtidigt är skolorna i kommunen fulla och därför behövs fler. Nu planeras för flera nya skolor.

Kenneth Larsson (M) är barn- och utbildningsnämndens ordförande i Strängnäs. Enligt honom finns det ungefär 4 800 elever i grundskolan i Strängnäs.

– Det är ungefär så många platser som finns, säger han.

Barnfamiljer flyttar in

Samtidigt ökar inflyttningen till kommunen. Enligt Kenneth Larsson har inflyttningen historiskt bestått av lite äldre människor, men nu ser det annorlunda ut.

– Det kan delvis vara en pandemieffekt med möjlighet till hemmaarbete, men vi ser att fler barnfamiljer kommer hit och då behöver vi fler skolplatser.

Enligt Kenneth Larsson har frågan om att bygga fler skolor blötts och stötts en längre tid, så när barn- och utbildningsnämnden under tisdagen tog beslut om att inleda förstudier om en ny grundskola och förskola i området Södra Årby i Läggesta samt en grundskola i centrala Strängnäs, så var det ett beslut som redan var väl förankrat.

Det togs också ett beslut om en förstudie gällande att permanenta en redan befintlig skolpaviljonglösning i Finninge.

Underlag för beslut

Södra Årby utanför Läggesta är ett område som genomgår en kraftig expansion och därför behövs skolor där, menar Kenneth Larsson.

Samtidigt finns också behovet av en ny skola centralt i Strängnäs.

– Förstudierna innebär ju inte att vi sätter spaden i marken utan ger oss politiker ett bättre underlag för kommande beslut, säger Kenneth Larsson.

Vill bli klara 2025

Under studierna tas bland annat förslag på placeringar fram samt kostnadskalkyler. Någon gång under våren räknar nämnden med att de har flera olika förslag att sedan ta beslut utifrån.

– Men vi har en målsättning om att kunna ha nya skolor färdiga till höstterminen 2025, säger Kenneth Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.