Foto: Börje Thelin

Flyg från invasionen av Normandie till Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

I dag är det Flyg- och motordag på Skavsta flygplats i Nyköping där bland andra DC3 ”Daisy” som deltog vid luftlandsättningen på dagen D medverkar.

”Daisy” kommer under söndagen att delta i flyguppvisningen och precis som under dagen D släppa fallskärmshoppare.

Har flugit sen 1943

– Daisy har flugit oavbrutet sen 1943, först i Nordafrika innan hon blev stationerad i England i samband med invasionen i Normandie den 6 juni 1944, säger Börje Thelin, styrelseledamot föreningen Flygande Veteraner som nu har hand om Daisy.

För den som verkligen vill känna historiens vingslag finns det möjlighet att gå ombord och titta och även prata med piloterna, samt följa med upp på en rundflygning.

Tror det är bullrigt och skakigt

– En del tror att det ska vara bullrigt och skakigt men så är det inte, många blir imponerade av hur tyst och lugnt det är, Börje Thelin.

Daisy är idag stationerad i Västerås och heter numera officiellt Fridtjof Viking efter sin tid på SAS, men för flygentusiaster kommer planet alltid vara Daisy som var med vid landstigningarna i Normandie.

Återser Normandie

– Planet är ju mest känd som Daisy, även utomlands dit vi flyger ibland och om två år bär det förmodligen av till Normandie igen på jubileum, säger Börje Thelin.

Förutom flygplan, flyguppvisningar och fallskärmshoppning fylls Skavsta under dagen av ett stort antal veteranbilar, ångbilar, motorcyklar och traktorer.

Se mer om Flyg- och motordagen i SVT Nyheter Sörmlands sändningar klockan 18.10 och 19.55 i SVT1 i kväll.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer