Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Classon är avdelningschef och berättar om svårigheterna som bristen på flygtekniker medför. Foto: Robin Persson

Flygbranschen slår larm: Stor brist på flygtekniker

Uppdaterad
Publicerad

Det råder brist på flygteknisk personal och på Saab vid Skavsta i Nyköping märker man att det blir allt svårare att rekrytera.

– Många hittade en annan sysselsättning under pandemin och de har inte kommit tillbaka till flygbranschen, säger Johan Classon, avdelningschef för flygverkstäder på Saab aeronautics.

Saab har ett 70-tal medarbetare vid Skavsta flygplats och håller till i en av hangarerna. Här står bland annat de samhällsviktiga vattenbombande flygplan som hjälpt till att släcka skogsbränder och som hanteras av Saab sedan MSB köpt in dem.

Kan tvingas ställa in

TYA, Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd har i en enkät undersökt hur flygbranschen ser på kompetensförsörjningen på sikt och tre av fyra företag svarar att de kommer att behöva nyanställa.

– Om arbetet inte kan genomföras måste maskinen helt enkelt stanna på marken, vilket kan resultera i både förseningar och inställda avgångar, säger Åsa Backman, projektledare på TYA.

Oumbärliga för flygindustrin

Under pandemin stannade stora delar av den samlade flygflottan på marken och teknisk personal gick i pension eller sökte nya jobb inom bland annat tågtrafiken. 

Flygtekniker avgör om ett plan får lyfta eller inte och är därför oumbärliga för flygindustrin. 

Saab tittar nu på nya lösningar för att fylla glappet, bland annat undersöker de möjligheterna att införa ett traineeprogram med internutbildning.

I videon: Möt Johan Classon från Saab inne i verkstaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.