• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Trollhättan i Trollhättans kommun, Västra Götalands län. Det brinner just nu kraftigt i ett industriområde på Stallbackavägen. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Magnus Böklin om vad som är den största utmaningen när man tar upp vitfisk ur en sjö. Foto: SVT

Här fångas de i tusental i jättesäcken – följ med när sjön reduceras på vitfisk

Uppdaterad
Publicerad

Med ett långt finmaskigt nät stängs fisken in för att hamna i en säck, sedan kan fisken lastas upp i båten. Vitfisken blir kvar medan rovfisken, som gädda och abborre, kastas tillbaka i sjön.

– Vi använder en metod där vi fiskar med en not, 340 meter lång och fyra meter djup, eftersom det här är en väldigt grund sjö, säger Magnus Böklin, reduktionsfiskare.

Det är i Spetebysjön utanför Valla i Katrineholms kommun som arbetet pågår. Målet är bland annat att öka siktdjupet i sjön och återställa balansen mellan djur- och växtplankton, så att det bildas mindre alger.

Magnus Böklin och hans kollega, limnologen Jesper Björk Rengbrandt, lokaliserar först var fisken är med hjälp av ekolod.

Deras flotte är delbar och med Jesper på ena delen och Magnus på andra läggs det finmaskiga nätet ut. Fisken fastnar inte utan stängs in. När noten är utlagd backar flottarna för att sedan kopplas ihop igen.

– Sedan drar vi långsamt in nätet så att det bildar en ring som vi sedan krymper så fisken kommer in i säcken, säger Magnus Böklin.

Med flotten på ena sidan säcken och båten på andra håvas fisken upp.

I klippet får du höra vilken den största utmaningen är med reduktionsfiske.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.