Hör Bah Kuhnke (MP) och Kristersson (M) om Folk och kultur. Foto: SVT

Debatt om det fria ordet inledde kulturkonventet

Uppdaterad
Publicerad

Toppolitiker och kulturaktörer var på plats när konventet Folk och kultur inleddes i Eskilstuna på onsdagen.

Folk och kultur är ett nytt forum och en mötesplats för kulturdebatt och kultur från hela landet. Evenemanget samlar kulturaktörer, politiker och kulturintresserade besökare på Munktellområdet under fyra dagar.

– Jag ser Folk och kultur som ett sätt att snäppa upp kulturdiskussionen och kulturens plats i våra samhällen, sa kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP).

Debatt om det fria ordet

Under onsdagen hölls en debatt om yttrandefrihet, där kulturministern och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson deltog. Frågan i fokus för debatten var: Är det fria ordet hotat?

– Jag vill säga att det fria ordet är hotat. Vi ser hur allt fler journalister självcensurerar sig på grund av hot, vi ser hur polariseringen har ökat hoten, sa Alice Bah Kuhnke inför debatten.

Men Ulf Kristersson delar inte hennes oro.

– I grund och botten tror jag inte att det fria ordet är hotat. Fler människor kan uttrycka sig mer i dag än förut. Men det finns också risker, sa han inför debatten.

EU-satsning på kulturarvet

På plats i Eskilstuna under konventets första dag fanns även EU-kommissionären Tibor Navracsics, som också representerar det nationalkonservativa partiet Fidesz i Ungern. Han är initiativtagare till Europaåret för kulturarv 2018, som han kommit för att prata om. 

– Att upptäcka, eller återupptäcka vårt kulturella arv är väldigt viktigt för vår identitet. Nuförtiden, när vi upplever stora samhällsförändringar är det nyttigt att påminna oss om vad som gör oss till européer, sa han.

Från arrangörernas sida finns förhoppningen att konventet Folk och kultur ska bli årligt återkommande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer