Foto: Arkivbild

Folkmordsmisstänkt Eskilstunabo häktad

Uppdaterad
Publicerad

En 59-årig svensk med ursprung i Rwanda häktades på torsdagen av Stockholms tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för folkmord i sitt forna hemland.

– Han misstänks ha haft en ledande roll på lokal, lägre nivå, säger åklagaren Tora Holst.

59-åringen, som bor i Eskilstuna, påstås ha deltagit i folkmordet på främst minoritetsfolket tutsi 1994, då 800 000 människor dödades på 100 dagar. Den häktade ska ha varit verksam i provinsen Butare i söder.

Ytterligare misstänkt

En rwandier, även han folkmordsmisstänkt, greps i samma veva i Luleå. Han har släppts men är enligt åklagaren fortfarande misstänkt. Mannens advokat, Lennart Wiklund, tror dock att han kommer att frias från misstankarna.

Bakgrunden till att luleåbon anhölls ska ha varit att han var bekant med den man i Eskilstuna som nu har häktats.

Telefonavlyssning

Eskilstunabon har blivit telefonavlyssnad och eftersom Luleåbon haft telefonkontakt med honom så riktades även misstankarna mot honom.

Båda männen förnekar brott.

En annan svensk-rwandier fick i juni livstids fängelse för delaktighet i folkmordet. Han var den förste i Sverige att dömas för brottet.

Omkring 800 000 människor – män, kvinnor, barn, gamla – dödades under tre månader 1994. Det var noggrant planlagt av extremnationalister inom majoritetsfolket hutu, som ansåg sig ha historiskt grundade skäl att känna sig hotade och förtryckta.

Förevändningen var nedskjutningen den 6 april av president Juvénal Habyarimanas flygplan. Han hade då ingått ett fredsavtal med tutsigerillan RPF, extrema hutuers värsta hatobjekt.

Omvärlden stod handfallen under massdödandet, som till slut stoppades av RPF.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer