Strängnäs kommunhus Foto: Otilia Bogen

I dag fattas beslut om folkomröstning i Strängnäs

Uppdaterad
Publicerad

Med 2 700 namnunderskrifter kunde motståndarna mot skolnedläggningarna i Strängnäs få till en folkomröstning. I dag ska politikerna fatta beslut om vilket datum det ska ske, och vilka svarsalternativ som ska finnas.

Förslaget från valnämnden är att folkomröstningen ska ske den 9 september i samband med valet till riksdag, kommun och landsting.

Oklart vad det kostar

Nämnden har också kommit med förslag på hur svarsalternativen ska vara formulerade, att det ska vara tillåtet med förtidsröstning till och med den 6 september och att rösterna ska vara räknade den 12 september klockan 12.

Folkomröstningen väntas kosta Strängnäs kommun omkring 130 000 kronor, men nämnden skriver att prognosen är osäker.

Nedläggningarna genomförs ändå

Moderaterna och Socialdemokraterna har dock inga planer på att invänta resultatet av folkomröstningen. Beslut om att lägga ner fyra grundskolor och två högstadier har redan fattats och planen är att det ska genomföras inför höstterminens start.

Här är svarsalternativen som föreslås:

Visa

A: Jag vill ha en skolstruktur enligt folkinitiativets förslag, d.v.s. att landsbygdsskolorna i Fogdö, Länna, Härad samt Tosterö ska bevaras samt att Stallarholmskolans årskurs 7–9 och Karinslundsskolans årskurs 7–9 ska vara kvar där de fanns innan beslutet om förändrad skolstruktur fattades av kommunfullmäktige.

B: Jag vill ha en skolstruktur i enlighet med kommunfullmäktiges beslut den 23 april 2018, § 69, d.v.s. att förskoleklasserna, grundskolorna och fritidshemmen i Fogdö skola, Länna skola, Härad skola och Tosterö skola ska upphöra, att verksamheten i Stallarholmskolans och Karinslundsskolans årskurs 7–9 ska upphöra samt att verksamhet i förskoleklass, grundskolans årskurs 1–3 och fritidshem påbörjas vid Karinslundsskolan.

C: Jag avstår från att ta ställning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Strängnäs

Mer i ämnet