En stor del av länets äldre har en nattfasta som överstiger 11 timmar. Då börjar kroppen brytar ner muskler istället för näring. Foto: nutritionday.org

Nattfastan alltför lång på länets äldreboenden

Publicerad

Sju av tio äldre personer på Sörmlands äldreboenden får vänta mer än elva timmar mellan kvällsmat och frukost. – Efter så pass lång tid börjar kroppen att bryta ner muskler, säger Maria Isaksson, ordförande i Nutritionsrådet.

Enligt Socialstyrelsens riktlinjer bör nattfastan – alltså tiden från kvällsmål till frukost – inte överstiga 10-11 timmar.

De flesta äldre som deltog i nattfastemätningen på Sörmlands äldreboenden och sjukhusens vårdavdelningar fick vänta längre än så.

Lång väntan för många

71 procent hade en nattfasta som översteg 11 timmar. Och för 10 procent var fastan längre än 15 timmar.

– Efter 11 timmar börjar kroppen ta av sina egna reserverar. Kroppen börjar då bryta ner muskler istället för att använda maten som bränsle, säger Maria Isaksson, nutritionsansvarig dietist och ordförande i Nutritionsrådet.

Det låter allvarligt?

Maria Isaksson.

– Ja, det är det. Att vara undernärd innebär en större risk för att få trycksår och infektioner, även risken för nedstämdhet ökar. Så allting hänger ihop.

Vill se förbättringar

En viss förbättring syns dock i resultaten sedan 2014. Nattfastan har i snitt kortats med tio minuter. Men resultatet lämnar mycket mer att önska, enligt Nutritionsrådet.

Hur kan detta förbättras?

– Man bör sprida måltiderna bättre över dygnen. Som det är just nu så kan det bli så att frukosten serveras för sent och kvällsfikat för tidigt, säger Maria Isaksson.

Svårigheten är att många äldre och sjuka ofta saknar aptit. Om måltiderna serveras för tätt kan dessa ha svårt att täcka sitt energibehov.

Anpassa maten efter individen

Nutritionsrådet menar också att äldreboenden och vårdavdelningar bör följa upp sina egna resultat. Men även att anpassa matens konsistens efter individen behov och presentera maten aptitligt.

– Man kan exempelvis behöva inrätta ett kostombud, en personal som har lite extra koll över den här frågan, säger Maria Isaksson.

Återkommande mätning

Nattfastemätningen genomförs vartannat år på samtliga äldreboenden och sjukhus i Sörmland. Deltog gjorde personer över 65 år på 16 sjukhusavdelningar och 65 äldreboenden.

Mätningen har gjorts 2012, 2014 och 2016.

Mediantiden för nattfastan var 12,83 timmar. Det kan jämföras med 13 timmar 2014. Resultaten visar att nattfastan blivit marginellt kortare – 10 minuter – men fortfarande är alltför lång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.