Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör samhällsbyggnadschef Susanne Jaktlund om varför kommunen inte har haft tillräcklig budget för snöröjning och vilka konsekvenser det kan få. Foto: Serafia Olausson

För liten budget till snöröjning – kommer leda till besparingar i andra verksamheter i Vingåker

Uppdaterad
Publicerad

Snö, kyla och töväder under de senaste månaderna har ställt till det för kommunernas snöröjare i Sörmland. Det har gjort att flera har fått lägga ännu mer pengar än vad man har budget för, vilket i sin tur får konsekvenser för den övriga verksamheten framöver.

Vingåker, Katrineholm, Flen, Trosa och Nyköping har alla överskridit snöröjningsbudgeten för 2023.

– Vi har definitivt överskridit vår budget för 2023 års vinterhållning. Blir det fortsättningsvis samma väderlek som det har varit kommer det påverka åtgärder för det resterande året och det kommer framförallt sparas på löpande underhåll som får skjutas till framtiden, säger Trosa kommuns teknikchef Ulf Hagstedt.

Två kommuner klarade sin budget

I Gnesta och Oxelösund har budgeten för 2023 kunnat hållas.

– Vintern var ungefär så som vi budgeterat för. Nu är vi inne i ett nytt budgetår och vinterväghållningen kommer bedrivas som vanligt, säger Nils Erik Selin, miljö- och samhällsbyggnadschef i Oxelösunds kommun.

Inga omprioriteringar i Eskilstuna

I Eskilstuna är det oklart om vintervädret har lett till ökade kostnader för snöröjningen. Enligt kommunens chef för gatuunderhåll kommer det oavsett inte leda till omprioriteringar i den övriga verksamheten.

– I nuläget så finns det inget som tyder på att vi måste prioritera bort något annat på grund av vintern, säger Mikael Arvidsson.

Så Mycket lägger kommunerna på snöröjning

  • Strängnäs – 11,2 miljoner
  • Eskilstuna – 10,3 miljoner
  • Nyköping – 9,5 miljoner
  • Katrineholm – 6,75 miljoner
  • Trosa – 4,4 miljoner
  • Oxelösund – 4,2 miljoner
  • Flen – 3,7 miljoner
  • Gnesta – 1,2 miljoner
  • Vingåker – 800 000 kronor

(Siffrorna avser kommunernas budget för 2023)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.