Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mikael Edlund (S), ordförande i grundskolenämnden, berättar varför kommunen tagit till hot om vite. Foto: Johan Nilsson TT / Otilia Bogen, SVT

Föräldrar i Eskilstuna höll barn borta från skolan – hotades med vite

Uppdaterad
Publicerad

I mer än en termin höll föräldrarna sitt barn hemma från skolan. Till sist hotade Eskilstuna kommun föräldrarna med vite för att få eleven att fullgöra skolplikten.

Av handlingarna från grundskolenämnden framgår att eleven skulle börja skolan i augusti förra året. Barnet kom dock aldrig till skolan och månader av samtal och möten tog vid.

Enligt den utredning som förvaltningen har gjort önskade föräldrarna få möjlighet till hemskolning. Det gick skolan inte med på och i mars blev eleven ett ärende för grundskolenämnden.

Hot om böter

Där fattade nämnden det ovanliga beslutet att förelägga föräldrarna med vite om sammanlagt 1 000 kronor för varje dag som eleven inte kom till skolan. Beslutet fattades den 24 mars och föräldrarna fick till den 8 april på sig att se till att barnet började skolan.

SVT har varit i kontakt med elevens skola där rektor uppger att situationen är löst. Eleven har bytt skola och deltar nu i undervisningen.

I klippet ovan berättar grundskolenämndens ordförande Mikael Edlund (S) varför kommunen hotade föräldrarna med vite.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.