I klippet ovan berättar socialsekreteraren Rebecca Wijgård Molander om hur hon och hennes kollegor arbetar för att avdramatisera mötet med föräldrar. Foto: TT/SVT

Insatser för barn i kriminalitet stoppas av föräldrar

Uppdaterad
Publicerad

Det finns föräldrar som tackar nej till socialtjänstens insatser trots att barnet begått kriminella handlingar. Och det här gör det svårt för socialtjänsten att agera innan det gått riktigt långt eftersom att många insatser bygger på frivillighet.

Ett problem som en del av de som arbetar inom socialtjänsten vittnar om är att det finns föräldrar som är rädda för att ta kontakt med socialtjänsten.

Rebecca Wijgård Molander arbetar som förebyggande socialsekreterare och är ute på många skolor i Eskilstuna. En del av hennes arbete handlar om att avdramatisera kontakten med socialtjänsten, vilket är ett sätt att närma sig de föräldrar som drar sig från att kontakta socialtjänsten.

Ungdomar och kriminalitet i Sörmland

– Man har en bild av att socialtjänsten tar barn och är farliga. Vi jobbar jättemycket med att avdramatisera, säger hon.

”Det finns utmaningar i föräldraskapet”

Christina Andersen har arbetat på socialförvaltningen i Eskilstuna i 10 år och är chef för enheten för förebyggande arbete. Enligt henne finns det flera orsaker till att föräldrar nekar insatser för sina barn:

Hon menar dock att alla föräldrar har förutsättningar för att lyckas:

– Ibland behöver man stöd och hjälp. Det finns utmaningar i föräldraskapet, som vi alla kan uppeleva någon gång.

Många insatser bygger på frivillighet

En enkät som TT skickade ut till samtliga socialchefer i landet visade att flera mindre orter har ett ökat problem med unga som hamnar i kriminalitet. Och när föräldrar säger nej är det ofta svårt för socialtjänsten att agera eftersom att många av socialtjänstens insatser bygger på frivillighet.

I enkäten framgick även att antalet orosanmälningar om unga som dras in i gängkriminalitet har ökat på flera håll.

Christina Andersen menar att kommunen har de verktyg som behövs för att kunna sätta in tidiga insatser:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ungdomar och kriminalitet i Sörmland

Mer i ämnet