Bevattningsförbud innebär att man inte får vattna med kommunalt vatten. Foto: TT

Förbjudet att vattna gräsmattan i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstuna kommun har infört ett bevattningsförbud. Orsaken är den pågående värmeböljan. Förbudet gäller tills vidare.

Vädret har gjort så att vattenverken ligger nära sin maxkapacitet.

– Vattenförbrukningen har ökat väldigt mycket och väldigt snabbt. Långa värmeböljor brukar inte komma så här tidigt på säsongen. Dessa brukar inträffa senare under sommaren, när många är bortresta på semester. Nu ska alla duscha och laga mat vid ungefär samma tider. Dessutom vill många fylla sina pooler, vattna gräsmattor och trädgårdsland, vilket blir tufft för vårt gemensamma ledningsnät att klara, säger Admir Ibrisevic, VA-chef i ett pressmeddelande.

Kommunen har tidigare varnat för att använda för mycket vatten, men det har inte gett effekt. Därför är ett förbud nu enda lösningen, menar Admir Ibrisevic.

– Vi har försökt påverka förbrukningen genom att sprida information om läget, men det har inte gett önskat resultat. Därför måste vi nu införa bevattningsförbud i hela Eskilstuna så länge det varma vädret håller i sig, säger Admir Ibrisevic.

Det innebär förbudet

– Det är inte tillåtet att vattna gräsmattor, blommor eller dylikt i trädgårdar med spridare eller slang.

– Det är inte heller tillåtet att fylla eller byta ut vatten i pooler som är större än tre kubikmeter.

Personer med egen brunn omfattas inte av bevattningsförbudet.

Källa: kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.