Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vårdenhetschef Elin Fjällström berätta om hur förlossningen i Nyköping kan komma att påverkas av ett minskat barnafödande. Foto: TT/SVT

Minskat barnafödande kan påverka framtiden för förlossningen i Nyköping

Uppdaterad
Publicerad

Barnafödandet i Sverige minskar och om trenden fortsätter nedåt under längre tid menar vårdenhetschefen Elin Fjällström att det finns en risk att förlossningen i Nyköping – som är en av Sveriges minsta – kan komma att läggas ned.

Förra året hade Nyköping 944 födslar, till skillnad från föregående år då den siffran var strax över 1 000. Det var en minskning på sju procent och i hela landet minskade antalet födslar med nio procent förra året, i jämförelse med året innan.

– Vi ser en nedgång och den siffran är kopplad till den siffran vi fick under pandemiåret 2021 då vi hade lite av ett rekordår när det föddes 1 012 barn här, säger Elin Fjällström.

1 000 födslar per år i snitt

För att förlossningen i Nyköping ska kunna fortsätta att driva sin verksamhet behöver de ligga på omkring 1 000 födslar per år.

– Någon ytterligare minskning vill vi inte ha, utan vi vill ligga runt de siffrorna vi har idag för att vi ska kunna upprätthålla vår kompetensnivå.

Katrineholms förlossning lades ner

Nyköping är en av två förlossningskliniker i länet. För drygt 20 år sedan, år 1999, lades Kullbergska sjukhusets förlossningsklinik ned på grund av att det då föddes för få barn i området.

Hör vårdenhetschefen Elin Fjällström berätta om hur förlossningen i Nyköping kan komma att påverkas av ett minskat barnafödande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.