Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Monica Johansson (S) berättar vad hon och det tidigare styret borde ha gjort för att vända ekonomin redan förra året. Foto: SVT

Förra regiontoppen Monica Johansson (S) om underskottet: ”Vi borde gjort mer”

Uppdaterad
Publicerad

Redan innan maktskiftet i regionen fanns det tecken på att det skulle bli svårare tider ekonomiskt och vården i Sörmland har länge gått med minusresultat. Det förra regionrådet Monica Johansson (S), som numera är oppositionsråd, menar att hon och det tidigare styret kunde gjort mer.

– Jag är självkritisk, säger hon.

– Region Sörmland har en stabil och bra ekonomi, sa Monica Johansson (S) när hon presenterade den kommande budgeten under hösten 2020.

Nu är Region Sörmland i ekonomisk kris och man väntas gå back med 1,2 miljarder i år.

Oppositionsrådet Monica Johansson, som tidigare var ordförande i regionstyrelsen, menar att det nuvarande styret har gjort för lite för att komma till rätta med ekonomin. Men redan förra året fanns det tecken på att ekonomin höll på att vända nedåt. Och de tio senaste åren har sjukvården, som är en av huvudverksamheterna i regionen, gått back med omkring 1,7 miljarder.

Vårdens underskott har tidigare delvis täckts upp av riktade statsbidrag, men i år har de minskat med 375 miljoner kronor.

”Vi är medansvariga”

Vård för pengarna styrde regionen tillsammans med Socialdemokraterna och Centerpartiet under förra mandatperioden. Partiet sitter kvar vid makten och styr nu tillsammans med M, KD och C.

– Vi är medansvariga till den situation som har uppstått. Vi har satsat väldigt mycket pengar på hälso- och sjukvård och kanske inte varit noga med att hålla igen på andra verksamheter som borde hjälpt till att finansiera den, säger regionrådet Tomas Borin (Vfp).

Monica Johansson (S) håller fast vid att det nuvarande styret agerat för långsamt. Men hon menar även att det kunde ha gjorts mer under tiden hon styrde för att rädda situationen. Hör henne berätta vad i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.