En brukare bedöms ha bluffat till sig assistans i hemmet. Nu kräver Försäkringskassan att assistansbolaget betalar tillbaka drygt 7,2 miljoner kronor. Foto: Christian Beutler / TT

Försäkringskassans utredning visar assistansbluff – Eskilstunabo avslöjades på smygfilmat klipp

Uppdaterad
Publicerad

Man misstänker att brukaren bluffat i 13 år och beviljats assistans av Försäkringskassan. Nu kräver myndigheten att assistansbolaget återbetalar mångmiljonbelopp då de borde ha förstått att brukaren lurades.

Det hela handlar om en man i Eskilstuna som bedömdes vara rullstorsburen, ha svårt att röra armarna och stora svårigheter i vardagen. Han beviljades därför, av Försäkringskassan, assistans 55 timmar och 35 minuter i veckan under flera år.

Ett assistansföretag i Eskilstuna hade uppdraget att utföra arbetet och fick ersättning av myndigheten.

Sågs kliva ur en bil

I maj 2020 kom en anonym anmälan in till Försäkringskassan. Anmälan gjorde gällande att mannen nog inte hade rätt till den assistans han hade beviljats.

En utredning inleddes där även polisen har varit involverad. På en film från polisen kan mannen, enligt Försäkringskassan, ses kliva ur en bil och gå bort från den samtidigt som han tänder en cigarett.

Överdrivit hjälpbehov

Med stöd av bland annat den filmen och andra uppgifter sluter sig Försäkringskassan till att mannen hela tiden har överdrivit sitt hjälpbehov och att han därför inte borde ha haft någon assistans.

Därför kräver nu myndigheten att assistansbolaget återbetalar drygt 7,2 miljoner kronor.

Enligt Försäkringskassan borde bolaget ha insett att mannens hjälpbehov inte var så stort och att utbetalningarna därmed var felaktiga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.