Forskare vid Mälardalens högskola ska skapa en helt ny mötesplats för äldre på internet. Foto: Martina Holmberg, TT.

Forskare ska hjälpa äldre att bli mindre ensamma

Publicerad

Forskare vid Mälardalens högskola ska skapa en helt ny mötesplats för äldre på internet – som förhoppningsvis ska göra vardagen lite mer social och rolig för människor som känner sig ensamma och isolerade.

Det nya projektet utgår från denna problematik och att hjälpa människor som kanske inte har det så enkelt längre att komma ut och träffa andra människor på dagarna.

– Ensamhet är ett jättestort problem idag. Det hänger ihop med både fysisk och psykisk ohälsa om man är mycket ensam och socialt isolerad, säger Petra von Heideken Wågert, projektledare och docent i fysioterapi på Mälardalens högskola.

Vad är förhoppningarna?

– Vi hoppas att det ska bli som Facebooket för äldre, att det är förstahandsvalet, säger hon.

Arbetet med att ta fram den nya webbplattformen har precis börjat och den ska utvecklas i två delstudier.

– I höst kommer vi att hålla flera workshops där forskare, it-utvecklare och äldre personer tillsammans ska arbeta för att se vilka behov som finns. Nästa år ska ungefär 30 personer få testa produkten i några månader, säger Petra von Heideken Wågert.

Chatta och prata med varandra

Idéerna är redan många vad de äldre ska kunna göra tillsammans.

– Man kanske kan chatta och prata med varandra. Man kanske kan ha olika temarum om olika saker för att dela erfarenheter och tips, säger Petra von Heideken Wågert.

En annan idé är att anordna aktiviteter.

– Om de nu vill till exempel träna tillsammans i hemmet, då ska man kunna koppla upp sig och göra det. Det kan också vara att laga mat eller att streama en fotbollsmatch tillsammans.

Vill slå internationellt

Projektet finansieras av Mälardalens kompetenscentrum för hälsa och välfärd.

Det är en del av ”Samhällskontraktet”, ett samverkansavtal genom Eskilstuna kommun, Västerås stad, Region Sörmland och Västmanland samt högskolan som bedriver nära samverkan kring forskning och utveckling.

– Vi hoppas att det här ska bli stort och slå internationellt. Men det dröjer nog några år innan det blir tillgängligt för allmänheten, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer