Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man skuldbelägger sig själv” – hör Alexander Shayesteh berätta om hur ska man tänka om man är drabbad av TSW. Foto: Jennifer Berg Eidebo/SVT

Forskaren om kortisonberoende: ”Mycket är okänt”

Uppdaterad
Publicerad

Sjukvårdspersonal, patientföreningar – och människor på sociala medier. Många har lyft problematiken med TSW, även kallat kortisonberoende. Nu har en studie inletts.

– Vi anser att sjukvården bör få mer förståelse och kunskap kring de här besvären eftersom det är mycket som är okänt, säger hudläkaren Alexander Shayesteh.

Det finns ingen definition av Topical Steroid Withdrawal (TSW), men vittnesmål från människor som anser sig vara drabbade av tillståndet finns det gott om på sociala medier.

Nu har en studie inletts av Västra Götalandsregionen i samarbete med Region Östergötland och Umeå Universitet. En av forskarna i studien är Alexander Shayesteh, överläkare i dermatologi och venereologi.

– Många av de drabbade efterfrågar hjälp eller stöd, då måste det finnas en evidensbaserad grund för att kunna hjälpa dem som har TSW, säger han.

Studien består av en enkät som delas ut i forum på sociala medier. Människor som anser sig vara drabbade får svara på frågor om symtom, tidigare behandlingar, hur livet påverkas och liknande.

Drabbar främst kvinnor över 18

De som anser sig vara drabbade av TSW vittnar om stora problem med allt ifrån sår och eksem till sömnproblem.

– Man brukar beskriva tillståndet hos två patientgrupper: De som har atopiskt eksem och är i behov av att smörja sig ofta med kortisonpreparat, och de som har gjort kosmetiska behandlingar med kortison.

Många som drabbas avstår från att söka hjälp, berättar Alexander Shayesteh.

– Man anser sig själv ha bidragit till det här, man skuldbelägger sig själv. Eller så kan man tycka att det är svårt att hitta hjälp, att det inte finns någon hjälp att få.

Nyköpingsbon Louise åkte till Thailand för att testa en alternativ behandling, ”Cold atmospheric plasma treatment”, för att få bukt med sina symtom. Alexander Shayesteh berättar att behandlingen inte finns i Sverige.

– Inom svensk sjukvård måste vi arbeta utifrån vetenskapligt beprövad erfarenhet. Det är ingenting som används inom den allmänna sjukvården och ingenting som är jättekänt bland dermatologer, men med tiden kanske det kommer fler studier, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.