Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anita Norlund, professor i pedagogiskt arbete vid Högskolan i Borås tycker att det är olyckligt att man satsar på suggestopedi i Sörmland. Foto: SVT

Forskarens kritik mot experimentell SFI-metod i Sörmland: Väldigt skeptisk

Publicerad

De senaste åren har suggestopedimetoden fått fäste inom SFI-undervisningen i Sörmland. En experimentell pedagogik som ska snabba på inlärningen, men metoden kritiseras för att vara psudovetenskaplig och ineffektiv av professorn Anita Norlund, vid Högskolan i Borås. 

– Det finns säkert tilltalande och bra delar men jag är väldigt skeptisk, säger hon.

Anita Norlund gjorde en textanalys av ansökningstexter till Europeiska socialfonden som betalat ut pengar till projekt som ska främja suggestopedimetoden och säger att den utlovar mer än vad håller för.

– Man vill väldigt gärna positionera sig bort från det traditionella, men i och med det tycks man hamna i fällan att lita på pseudovetenskapliga myter, säger hon.

Projektstrategen Kenny Sjöberg på samordningsförbundet RAR Sörmland, som har drivit metodens etablering i Sörmland, anser inte att pengarna som har satsats har varit bortkastade.

– Vi tycker att vi ser så många positiva effekter, säger han.

Hör forskaren Anita Norlunds åsikter om suggestopedi i videoklippet ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.