Vad är fördelarna och nackdelarna med distansarbete? Forskarassistenten Adesuwa Omorede ger svaren. Foto: TT/MDH

Forskning visar: Vi är mer produktiva under pandemin

Publicerad

Vi har blivit mer produktiva under pandemin tack vare distansarbetet. Det visar en färsk studie från Mälardalens högskola. Bland annat beror det på att flexibiliteten ökat och att vi inte blir avbrutna lika ofta när vi jobbar hemifrån.

I enkätstudien som genomfördes under 2020 deltog 138 personer, varav 85 uppgav att de upplevde att produktiviteten har förbättrats. Personerna i studien pekar på att flexibiliteten ökat i och med distansarbetet och att de har större möjligheter att själva styra sitt arbete. De uppgav också att det blivit färre avbrott och att man själv kan välja om man vill prata med en kollega.

Samtidigt var det 29 personer som upplevde en minskad produktivitet. De saknade vardagliga och spontana samtal med kollegor och upplevde att den fysiska arbetsmiljön blivit sämre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.