Förslaget om ett tiggerförbud i centrala Katrineholm godkändes under onsdagen i kommunstyrelsen. Foto: TT

Kommunstyrelsen: Ja till tiggeriförbud i centrala Katrineholm

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsen godkände idag förslaget om att införa ett lokalt tiggeriförbud i Katrineholm. De partier som var eniga i frågan var S, M och SD.

– Det blev helt enligt den kallelse som gick ut, inga ändringar gjordes i det utskickade förslaget, säger kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S).

Förslag om tiggeriförbud i centrum

Förslaget, som är en kopia av det beslut om tiggeriförbud som finns i Vellinge kommun i Skåne, innebär att det ska bli förbjudet att tigga på kommunens mark i centrala Katrineholm. S, M och SD röstade ja medan övriga partier var emot.

– Vi från socialdemokraterna har ju gått till val på det här. Jag har varit insatt i frågan under en lång tid. I grunden tycker jag att riksdagen borde fatta ett beslut om tiggerförbud i hela Sverige, men när inte det går tar vi ansvar för Katrineholm, säger Göran Dahlström (S).

”Förslaget har ingen grund”

Joha Frondelius, gruppledare för Kristdemokraterna i Katrineholm, röstade emot förslaget.

– Det är ett tandlöst förslag, och det finns ingen grund för vad man vill uppnå, säger Joha Frondelius (KD).

Varför röstade du emot förslaget?

– Jag delar inte alls den synen som S, M och SD har. Vi har råd att hjälpa de här människorna, och nu flyttar man bara problemet någon annanstans.

Kommunfullmäktige ska fatta ett beslut i frågan i april, som sedan lämnas över till länsstyrelsen för godkännande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer