Försökte hissa flagga med hakkors

Uppdaterad
Publicerad

Två personer försökte natten till torsdag att hissa en hakkorsflagga i centrala Eskilstuna. Händelsen rubriceras som hets mot folkgrupp.

Det var vid 03.30-tiden natten till torsdag, som polisen via en övervakningskamera reagerade på en ovanlig aktivitet som pågick vid Fristadstorget i centrala Eskilstuna.

– Det är ju inte så normalt att man hissar en flagga vid 03.30-tiden utanför Stadshuset, säger säger Lennart Ahlin, vakthavande befäl vid Sörmlandspolisen.

Hakkors på flaggan

Efter att polisen även noterat att flaggan bar ett hakkors, skickades en patrull till platsen.

En 22-årig kille som inte är hemmahörande i Eskilstuna togs med till förhör och avvisades sedan från staden. Hans kumpan lyckades undkomma polisen.

– Han är fortfarande på fri fot, säger Lennart Ahlin.

Polisen ser ett samband med att händelsen sammanfaller med Adolf Hitlers födelsedag som var just den 20 april. Händelsen rubriceras som hets mot folkgrupp. Under fredagen väntas åklagare ta beslut om huruvida en förundersökning ska dras igång eller ej.

I Nyköping skedde något liknande under natten. Enligt kommunen ska en flagga med ett hakkors på ha hissats på Stora torget. Men när personalen kom till jobbet på morgonen var flaggan borta. Misstanken är att den både har hissats och halats av okända personer under natten.

Här hissades flagga

Liknande händelser har skett på andra platser runt om i landet. Utanför Sydsvenskans gamla lokaler på Krusegatan i Malmö hissades en hakkorsflagga upp i en av flaggstängerna, rapporterar Sydsvenskan.

– Jag åkte på motorvägen. Om man tittar på huset framifrån ser man flaggstänger. På en av dem satt den här hakkorsflaggan. Inga andra flaggor var hissade, säger ett vittne till tidningen.

Detsamma skedde vid Center Syd utanför Löddeköpinge, norr om Malmö. Båda flaggorna har tagits ner av polisen och händelserna rubriceras som hets mot folkgrupp, uppger Calle Persson, presstalesperson på polisens ledningscentral i region syd.

Banderoll i Stockholm

I Stockholm har någon sett en man sätta upp banderoller på ett staket uppe på Fredhällstunneln med ett budskap som innebär hets mot folkgrupp, skriver polisen på sin hemsida. Polis åkte till platsen för att ta ned banderollen och en anmälan har gjorts.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer