Den första kvinnan som attackerades bar kniv och lyckades avvärja våldtäkten. Foto: Polisens förundersökning/TT

Man döms för överfall: ”Ett anmärkningsvärt kvinnoförakt”

Uppdaterad
Publicerad

En 26-årig man har dömts till två och ett halvt års fängelse för att ha misshandlat två kvinnor och tvingat dem att klä av sig kläderna. Enligt domen har han även försökt våldta en av kvinnorna.

– Ett anmärkningsvärt kvinnoförakt, konstaterar tingsrätten i domen.

Det var en natt i september i år som några personer i 25-årsåldern hade efterfest i en villa utanför Eskilstuna. Under natten tog den 26-åriga mannen med sig en kvinna i till ett skogsparti intill. Där har han enligt tingsrättens dom försökt slita av henne kläderna och våldta henne. Men kvinnan stoppade våldtäkten, med hjälp av en kniv hon bar.

Slog ned en till kvinna

Hon blev dock avväpnad av mannen som sedan tvingade henne att ta av sig kläderna. Kvinnan sprang sedan till en granne och larmade polis.

Men innan polis hann till platsen gick mannen in och gav sig på en annan kvinna som han slog och sparkade flera gångar, bland annat i huvudet. Enligt domen tvingade han sedan även henne att klä av sig kläderna.

Får fängelse

Enligt tingsrätten tyder 26-åringens brott på ett anmärkningsvärt kvinnoförakt och han döms nu till fängelse i två år och sex månader. Tingsrätten anser att gärningarnas sammanlagda straffvärde är betydligt högre än vad både åklagare och målsägandebiträdena yrkat på under rättegången, något som förvånar åklagaren.

– Jag höjde på ögonbrynen, jag har inte stött på den skrivningen tidigare, men domstolen har väl sett det som försvårande moment, säger Thomas Bergström, åklagare.

La du dig för lågt då?

– Ja eller så la sig domstolen sig för högt, det händer ju att man hamnar fel men att det skiljer så mycket det var överraskande, men det lär väl överklagas så det är ju inte klart ännu, Thomas  Bergström som yrkade på ett års fängelse eller mer.

Mannen ska även betala skadestånd till kvinnorna om totalt dryga 100.000 kronor.

Han är sedan tidigare dömd för försök till rån.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.