Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den 1 februari får Sörmland officiellt sin nya smittskyddsläkare. Möt henne i klippet. Foto: Heiko Junge/TT/SVT

Hon är Sörmlands nya smittskyddsläkare: ”Stora skor att fylla”

Publicerad

I slutet av januari gick smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo i pension. Imorgon tar Malin Enarsson, som jobbat som infektionsläkare på Mälarsjukhuset i tjugo år, över rollen.

– Såhär i början kommer det bli mycket att skapa mig en bild av läget. Vilka frågor som redan är på gång och vilka vi behöver ta tag i, säger Malin Enarsson om vad som kommer utgöra hennes viktigaste uppgifter den närmsta tiden.

Framförallt pekar hon på vikten av att se över vilka behov som finns efter coronapandemin.

– Det har ju gått åt enormt mycket av smittskyddets tid att bara jobba med covid, säger Malin Enarsson.

Bland annat handlar det om att försöka se till att fler vaccinerar sig mot TBE, samt att hålla koll på luftvägsinfektioner. Även Mpox, eller apkoppor, som spreds i Sverige förra sommaren och hösten är något Malin Enarsson kommer bevaka.

Själv har hon lång erfarenhet som infektionsläkare, och började i höstas arbeta som biträdande smittskyddsläkare på deltid.

Hör henne berätta mer om den nya heltidsrollen i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.