Budskapet om höjda pensioner rev ner mest applåder från åhörarna i Vagnhärad, där Göran Persson talade i dag.

Första maj-veteranen samlade hundratals i Vagnhärad

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare statsministern Göran Persson valde Vagnhärad – i borgerligt styrda Trosa kommun – för sitt första maj-tal i år.

– I dag skiner solen över socialdemokratin, sade Persson inför åhörarna.

Ungefär 300 åhörare hade slutit upp i Vagnhärad för att höra den före detta finansministern och statsministern prata på arbetarrörelsens högtidstid.

Och talat på första maj har han gjort många gånger tidigare.

– Första gången var 1966. Den här gången kändes det bra. Solen sken. Dessutom var det en bra högtalare, så det var lättalat.

Vill se höjda pensioner

Från talarstolen radade Göran Persson upp några tunga frågor, som han anser, att Socialdemokraterna borde gå till val på nästa år.

Däribland ett klart nej till Nato-medlemskap, en reformering av kommunalskattesystemet och höjda pensioner. Och det var för det sistnämnda han drog ner mest applåder.

– Vi har världens bästa pensionssystem, men med den bristen att den ger för låga pensioner.

– Det handlar om killar och tjejer som har jobbat ett helt liv, som närmar sig pensionsålder och får pensionsbrevet och då ser vad de kommer att få ut. Det är för dåligt. Särskilt för dem med låga inkomster.

Både Barbro och Per Olov Gustafsson var nöjda med Göran Perssons tal på första maj. – Håller med om vartenda ord, säger Per Olov.

Medelåldern på Vagnhärads torg var påfallande hög. Men att arbetarrörelsens högtidsdag, som varje år firas den 1 maj, skulle ha spelat ut sin roll, det tror inte Göran Persson.

– När man samlar 250-300 personer så här på Vagnhäradstorg så tycker jag nog att det är ett svar på frågan.

Per Olov och Barbro Gustafsson omfamnade budskapet från åskådarplats:

– Äntligen händer det något i Vagnhärad, sade Per-Olof. Han är en suverän talare, jag håller med om vartenda ord.

Även på andra håll i länet inramades första maj av sol, blåsorkestrar och röda rosor. På Fristadstorget talade bland annat Ann-Sofie Wågström (S), ordförande i Eskilstuna kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.