Rättegången mot Sverigedemokraternas före detta skolpolitiske talesperson Stefan Jakobsson inleddes i dag vid Eskilstuna tingsrätt. Han misstänks för bedrägeri efter en granskning i tidningen Aftonbladet. Foto: Bo Öhlén / Thommy Tengborg/TT

Första rättegångsdagen – Stefan Jakobsson nekar till privata resor

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången mot sverigedemokraten och förre riksdagsmannen Stefan Jakobsson handlar om taxiresor och hotellnätter, som antingen varit privata eller skett inom ramen för riksdagsarbetet.

Stefan Jakobsson hävdade inför tingsrätten att inga av de resor och övernattningar som åklagaren lägger honom till last har varit privata. Jakobsson poängterade att en riksdagsledamot alltid anses vara i tjänst, dygnet runt, året runt. Därför menade Jakobsson att även nattliga resor mellan hemmet och en bekant också är att anse som tjänsteresor eftersom politik diskuterades under besöken.

Privat fest

Åklagaren ville bland annat ha utrett varför en resa till en privat fest i Sölvesborg var att anse som tjänsteresa med hotellövernattning och traktamente. Jakobsson försvarade sig med att han under festen skulle träffa politiskt betydelsefulla personer.

Joakim Zander, chefsåklagare vid särskilda åklagarkammaren.

Åklagaren står fast

Efter förmiddagens sejour hävdade Åklagaren Stefan Zander att de aktuella resorna och hotellbesöken inte var en del av riksdagsarbetet utan av privat natur. Han grundar detta på tidigare förhör med personer som snart ska vittna i rättegången.

– Utifrån de uppgifterna har jag slutit mig till att resorna varit av helt privat karaktär, säger Joakim Zander.

Stefan Jakobsson avstår från att låta sig intervjuas medan rättegången pågår. Totalt omfattar rättegången kostnader på cirka 22 000 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer