Susanne Bergman, vice ordförande i Lärarförbundet i Eskilstuna, tycker att förste förskollärare är en bra idé. Foto: TT/Otilia BogenVisa alla (2)
Visa alla (2)

Förstelärare ska utveckla förskolor i Eskilstuna

Publicerad

Sedan en tid används systemet med förstelärare inom grundskolan i Eskilstuna kommun. Nu införs det även i förskolan. Syftet är bland annat att få en mer likvärdig förskola.

Det är Årby förskola och Tallåsens förskola, båda belägna i så kallade utsatta områden, som ska få två förste förskollärare var.

– De ska hjälpa till att utveckla det pedagogiska arbetet, säger Björn Larsson (S), ordförande i förskolenämnden i Eskilstuna kommun.

Använda forskning

Det kan till exempel ske genom att stöttning av kollegor och genom att tillämpa ny forskning i verksamheten. Men exakt hur förste förskollärarna ska jobba blir upp till respektive förskolas chef. Efter ett år ska kommunen göra en utvärdering och se hur det har gått.

Tina Persson, chef för förskolan i Eskilstuna kommun, och Björn Larsson (S), ordförande i förskolenämnden.

– Om vi har nått de mål vi vill och fått en mer likvärdig förskola är det definitivt något vi kommer att fortsätta med, säger Tina Persson, skolchef för förskolan i Eskilstuna kommun.

Högre lön

Förskolorna får inte fler anställda i och med förstelärarna, utan det är redan existerande tjänster som görs om till förstelärartjänster. Kommunen tar emot jobbansökningar just nu och förhoppningen är att de nya förstelärarna ska kunna börja sitt arbete under våren eller sommaren.  De kommer att få 5 000 kronor mer i månadslön jämfört med en ”vanlig” kollega.

– Det blir en marginell kostnadsökning för kommunen och pengarna finns redan i budgeten, säger Björn Larsson.

I klippet ovan tycker Lärarförbundets vice ordförande Susanne Bergman till om kommunens initiativ.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Eskilstuna

Mer i ämnet