Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jimmy Jansson (S) om kommunens påtryckningar: ”Chicken race med staten” Foto: HENRIK JANSSON

Försvarets besked: Flygplatsmark i Eskilstuna kan bli logistikpark

Publicerad

Nu öppnar Försvarsmakten för att delar av Eskilstuna flygplats kan tas i anspråk för logistiketableringar – under förutsättning att flygplatsens verksamhet kvarstår. Det beskedet har man nu gett kommunen.

Framtiden för Eskilstuna flygplats i Kjula har varit en följetong de senaste åren. Flygplatsen ägs i dag av Eskilstuna kommun och marken ligger i anslutning till logistikparken – attraktiv för nya etableringar.

Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) tidigare sagt att marken är värd 1 miljard kronor och att det skulle gå att få fram 2 000 nya jobb om platsen användes till annat.

Samtidigt har Försvarsmakten konstaterat att de är i behov av att flygplatsen fortsatt är i drift. Försvaret använder inte flygplatsen i dag men den årliga driften betalar Eskilstuna kommun för.

”Inte jätteimponerad”

I somras skickade företrädare för Eskilstuna kommun ett brev med tre skarpa frågor till försvaret – bland annat om de kan omvandla delar av marken till logistiketableringar och hur de ser på finansieringsfrågan.

Nu har försvaret besvarat Eskilstuna kommun att det är möjligt med nya etableringar om flygplatsens verksamhet kvarstår. Finansieringsfrågan hänger alltjämt i luften.

Jimmy Jansson (S) är kritisk mot hur frågan hanteras.

– Man är inte jätteimponerad om jag ska uttrycka mig diplomatiskt. Dels har vi staten i stort som inte verkar veta vad de vill göra med flygplatser och sen har vi svenska försvaret med sina behov. De båda delarna verkar inte prata samma språk.

SVT har sökt försvarsmaktens representanter som avböjt intervju.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.