Så här ser det ut när Försvarsmakten genomför en julgransflygning. Foto: Försvarsmakten

Försvarsmaktens julgransflygning ställs in

Uppdaterad
Publicerad

Molnen över Mälardalen gör att Försvarsmakten tvingas ställa in sin planerade julgransflygning på Luciadagen.

Under dagen skulle Försvarsmakten och Skaraborgs flygflottilj F7 önska God jul med en julgransflygning.

Vid 15-tiden i eftermiddag skulle Eskilstunaborna egentligen ha fått ta del av spektaklet, som är en tradition som Försvarsmakten har, där 16 flygplan flyger i en julgransformation.

”Är tråkigt”

Men nu tvingas man avbryta flygningen över Mälardalen.

– Det är tråkigt för tittar man på kommentarerna på vår Facebooksida är folk jätteförväntansfulla. Men jag vill informera om det här för jag vill inte att folk ska stå ute i kylan och vänta på det, för då blir besvikelsen ännu större. Förhoppningsvis har folk förståelse för att vi har gjort allt vi har kunnat för att genomföra flygningen, säger John Lidman, informationschef för Skaraborgs flygflottilj.

Dagens flygning kommer fortfarande att gå över Muskö, Berga, centrala Stockholm, Arlanda och Uppsala, men sedan ställs resten av turen in på grund av för mycket moln.

”Säkerheten går före”

– Syns vi inte är det ingen idé att flyga, men sedan handlar det om säkerheten också. Du har 16 flygplan med 15 meter mellan vingbasen. Vädret i sig är inte dåligt, men ska du flyga i moln går säkerheten före, säger John Lidman.

Även gårdagens flygning avbröts på grund av vädret. Turen gick bland annat över Karlstad, Göteborg och Halmstad, men Skaraborg fick inte ta del av julhälsningen.

Oklart om det blir ny flygning

Om Eskilstuna, och övriga orter som missar flyguppvisningen, får någon kompensation före jul är oklart.

– Det är en ganska lång planering, man måste samla ihop tillräckligt många plan och så vet vi inte hur det blir med vädret framöver. Man kan bestämma långt i förväg att man ska göra en flygning, men man vet först på morgonen samma dag hur det egentligen blir.

Orter där flygningen ställs in på Luciadagen

Eskilstuna

Örebro

Karlsborg

Skövde

Lidköping

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.