Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är lite hårresande” – se Jesper Österberg, som var vaktmästare på Nyköpings folkhögskola, visa skrymslet där konsten hittades. Foto: SVT

Försvunnen konst från Sydafrika hittades i skrymsle på Nyköpings folkhögskola

Publicerad

I över 30 år har försvinnandet av den sydafrikanska konstnären Mmakgabo Helen Sebidis konst varit ett mysterium. Spåren har lett till Nyköpings folkhögskola, men genom åren har inget hittats.

Tills förra året när flera konstverk upptäcktes i ett skrymsle bakom en massa skräp.

Året var 1991 då konstnären Mmakgabo Helen Sebidi, från Sydafrika, besökte Nyköpings folkhögskola. När hon skulle resa hem igen lämnade hon kvar ett 30-tal målningar och etsningar för en utställning.

Men utställningen blev inte av och konsten försvann spårlöst.

– Jag kan inte förstå hur folk kan göra sådana här saker?, sade Mmakgabo Helen Sebidi när SVT intervjuade henne för ett inslag 1996.

Polisen kopplades även in i ärendet.

– Redan från början kändes det ganska klart för oss att det inte var frågan om ett brott utan snarare om ett försvinnande, sade kriminalkommissarie Ronny Sagebrand i samma inslag.

Men mysteriet såg inte ut få en lösning.

Upptäcktes i ett skrymsle

Så en dag 2023 fick skolans dåvarande vaktmästare Jesper Österberg för sig att rensa ett skrymsle som ligger flera meter upp, bakom en lucka.

– Ibland blixtrar det till. Då får man för sig att nu ska jag titta i det där och då åker stegen fram, säger Jesper Österberg.

Bakom en massa skräp, längst in, låg ett paket. Ett paket som senare visar sig innehålla flera av Sebidis målningar på dukar. Vilket DN tidigare har rapporterat.

Mmakgabo Helen Sebidi har fått tillbaka sina målningar, som fram till 17 maj visas upp på en utställning i Sydafrika.

SVT Nyheter Sörmland har sökt konstnären, men har inte lyckats få kontakt.

Saknas fortfarande tavlor

Trots fyndet är mysteriet inte helt löst. Några konstverk saknas fortfarande. Om de kan finnas någonstans på skolan är oklart.

– Jag kan konstatera att de inte ligger i samma utrymme som de här dukarna i alla fall. Vi har fortfarande ingen aning, säger Annika Nyberg, rektor på Nyköpings folkhögskola.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.