Fortifikationsverket läggs ned – 167 jobb försvinner

Uppdaterad
Publicerad

Fortifikationsverket med huvudokontor i Eskilstuna läggs ned. I samband med budgetpropositionen kommer beskedet från Regeringen om att man går på utredarens förslag om det statliga fastighetsägandet.

Fortifikationsverket har länge haft uppfattningen att det går att effektivisera det statliga fastighetsägandet som finns i bolag och myndigheter.

Dagens besked innebär att 167 anställda mister sina jobb i Eskilstuna, och i hela landet är det totalt 662 som berörs.

Det finns idag nästan 20-talet statliga aktörer som förvaltar fastigheter och organisationen av detta behöver förändras, inte minst med tanke på att förutsättningar i omvärlden förändras. Det Fortifikationsverket saknar i utredningen är ett större grepp än att lägga ned en myndighet.

Fortifikationsverket har redan tidigare framhållit vikten av en helhetssyn, något vi fortfarande saknar. Utredaren visar inte på några samhällsekonomiska vinster. Konsekvenserna av den styckning som föreslås och som Regeringen går på, är inte tillräckligt klarlagda i utredningen.

Regeringens inriktning som offentliggörs idag:

– Säkra berganläggningar samt internationella camper överförs till Försvarsmakten.

– Statliga byggnadsminnen (som idag används i verksamhet) överförs till Statens Fastighetsverk.

– Övriga fastigheter (garnisoner, flygfält, skjutfält, hamnar, restauranger, verkstäder, bostäder, kontor, ledningscentraler, mark mm) överförs till ?annan statlig huvudman?, möjligen bolag.

Fortifikationsverket har idag Försvarsmakten som största kund, men också ett kraftigt stigande antal civila kunder som har behov av att skydda värden. Verkets civila kunder har en viktig roll i Sveriges samhällsviktiga infrastruktur, med verksamhet exempelvis inom informations- och kommunikationsteknologi.

Ett förändrat statligt fastighetsägande måste kunna möta hela samhällets framtida behov av säkra, specialanpassade och kostnadseffektiva byggnader och anläggningar.

I ett pressmeddelande säger generaldirektör Lena Jönsson.

– Vi har inte fått någon information om hur regeringen vill hantera Fortifikationsverkets uppdrag att arbeta med skydd av samhällsviktig verksamhet, krisberedskap eller den del av det skyddade beståndet som hyrs ut till civila kunder, berättar Lena Jönsson. Regeringen har inte heller tydliggjort någon definition av benämningar eller gränsdragning för det slutna respektive det öppna beståndet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.