Veronica Gustafsson är centrumchef för Tuna park i Eskilstuna. Hon berättar att de tagit in extra vakter för att hålla koll på antalet besökare. Foto: TT/SVT

Trots Tegnells uppmaning – nu fortsätter mellandagsrea på Tuna park

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Folkhälsomyndigheten kommit med uppmaningen att skippa mellandagsrean i år så har många butiker rea ändå. På Tuna park följer man Svensk Handels rekommendationer om att ha fortsatt rea och att ha rutiner för att undvika trängsel i butikerna.

– Det handlar om att tona ner rean, skriver Veronica Gustafsson, centrumchef på Tuna park, i ett mejl till SVT.

Mellandagsrea brukar ofta vara synonymt med stora folkmassor. Därför kom Folkhälsomyndigheten med rekommendationen att mellandagsrean skulle utebli för att minska smittspridningen. Men det finns fortfarande inget absolut förbud mot mellandagsrea vilket gjort att butikerna kommer att ha röda priser.

– Det handlar det om att tona ner rean, styra till digitala alternativ, sprida ut rean i butiken och det viktigaste – att ha rutiner för att undvika trängsel i butiken. Butikerna på Tuna park har jobbat med att säkra upp sina butiker under en längre tid så de har bra rutiner och är väl förbereda, säger Veronica Gustafsson.

Ökar bevakningen

På Tuna park kommer man att sätta in extra väktare för att hålla koll på antalet besökare.

– Skulle det uppstå trängsel har vi därför möjlighet att tillfälligt stänga entréer och slussa in kunderna, säger Gustafsson.

Kan handa på distans

På köpcentrumet har man ökat antalet sittplatser på mattorget, ökat städfrekvensen samt stängt alla lekytor. Kunderna har även möjlighet att handla på avstånd genom till exempel hemkörning.

– Tillsammans med medarbetarna i gallerian, våra vakter och kunderna i gallerian kan vi skapa en trygg mellandagshandel, säger hon.

Svensk Handels direktiv

• Det är inte förbjudet att ha mellandagsrea men det måste ske på ett säkert och tryggt sätt.

• Det ska inte förekomma trängsel eller leda till risk för ökad trängsel.

• Handlaren har ett ansvar att kunna visa att lämpliga åtgärder vidtagits för att mellandagsrean kan se på ett säkert sätt.

• Om möjligt är rea i digitala försäljningskanaler att föredra framför fysisk butik.

Källa: Svensk Handel

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.