198 vindturbinen planeras utanför Sörmlands och Östergötlands kust. Fotot är en arkivbild från Öresund. Foto: Johan Nilsson/TT/arkiv

Fortsatt motvind för nya vindkraftparker – Försvarsmakten säger nej igen

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmakten säger fortsatt nej till de två planerade vindkraftsparkerna Långgrund 1 och långgrund 2 som planeras att byggas ute till havs vid Sörmlands och Östergötlands kust.

– Vi kommer att bedriva fortsatt projektutveckling, säger projektledaren Per Edström på bolaget Svea Vind Offshore.

Det är inte första gången som Försvarsmakten i ett yttrande till projektägarna säger nej till vindkraftsparkerna. Myndigheten har vid fyra tidigare tillfällen motsatt sig etablering av Långgrund 1 och vid två tillfällen sagt nej till långgrund 2. Myndigheten skriver att en etablering skulle ”medföra påtaglig skada på riksintresse för totalförsvarets militära del”.

– Vi ser det här som en dialog och vi har ju vetat att de har synpunkter på området. Det är en tillståndsprocess som är lång och vi hoppas i dialog med dem komma fram till en lösning som båda är nöjda med, säger Per Edström.

”Det är delvis kapacitetsbrist”

Parkerna består sammanlagt av 198 vindturbiner med en höjd på 350 meter. Området för de planerade vindkraftsparkerna ligger utanför Oxelösund och berör kommunerna Trosa, Nyköping, Oxelösund, Norrköping och Söderköping. Enligt Per Edström beräknas parkerna kunna producera cirka 15 terawattimmar per år.

– Vi ser det här som en god möjlighet till stora mängder ny energi till en region där det är delvis kapacitetsbrist, säger han.

Ny ansökan förbereds

Edström berättar att projektet är ute på samråd och att bolaget kommer att lämna in en ansökan till Mark- och miljödomstolen nästa år.

– Vi kommer att göra fortsatta studier i områdena och titta på möjliga påverkansfaktorer, säger han.

*I en tidigare version stod det att Mark- och miljööverdomstolen var inkopplad i ärendet. Yttranden från Försvarmakten har enbart inkommit samband med samråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.