Sörmland har högst arbetslöshet i Sverige. Statistiken kommer från Arbetsförmedlingen. Foto: Jaeesica Gow/TT

Fortsatt svarta siffror för Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Sörmland fortsätter att vara Sveriges mest arbetslösa län. Med en arbetslöshet på 10,2 procent ligger man en bra bit över rikssnittet.

Jämfört med juni förra året har arbetslösheten sjunkit något. Men utvecklingen är mycket blygsam, totalt handlar det om en minskning på 0,1 procentenheter.

Utvecklingen står still

Det gör att Sörmland, tillsammans med Gävleborgs län, har högst arbetslöshet i landet. Lägst arbetslöshet är det i Gotland. Där är 5,1 procent av arbetskraften inskrivna hos arbetsförmedlingen.

I Sverige står totalt 7,2 procent av arbetskraften utan jobb. Siffran är densamma som för ett år sedan. Sett till närtid sjönk arbetslösheten i landet i början av året, för att återigen öka under de senaste tre månaderna.

Bättre bland ungdomar

När det gäller ungdomsarbetslösheten är trenden positivare. Bland män och kvinnor mellan 18-24 är arbetslösheten 9,9 procent, en minskning med 1,2 procentenheter sedan förra året.

Män är arbetslösa i högre grad än kvinnor, både när det gäller ungdomar och bland arbetskraften som helhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.