Foto: TT

Avgången bank-vd utreds för förskingring

Uppdaterad
Publicerad

En förundersökning har nu inletts mot Sörmlands sparbanks förra vd Joacim Lindgren. Brottsrubriceringen är i nuläget förskingring.

– Men det är högst preliminärt och kan komma att ändras, säger Ola Björstrand, vice chefsåklagare vid åklagarkammaren i Nyköping.

SVT Nyheter Sörmland har tidigare berättat att Lindgren blev arbetsbefriad bara några veckor innan han skulle sluta sin tjänst som vd för Sörmlands sparbank. Detta efter uppgifter om ekonomiska frågetecken, som kom fram genom en intern visselblåsarfunktion.

Turerna i Sörmlands sparbank

Läs mer: Bank-vd utreds efter visselblåsarlarm

En revisionsbyrå fick uppdrag att göra en utredning, och utifrån det resultatet beslutade bankens styrelse att göra en polisanmälan. Enligt styrelseordförande Sven-Olov Carlsson har Joacim Lindgren använt bankens medel för privata ändamål.

Läs mer: Sörmlands sparbank polisanmäler avgående vd

Och nu har alltså en förundersökning om misstänkt förskingring inletts, en vanlig utredningsåtgärd som kan vidtas även vid låg misstankegrad påpekar åklagaren.

– Jag har bett polisen inhämta ytterligare upplysningar från målsäganden banken, för att se hur vi ska gå vidare med ärendet, säger Ola Björstrand.

Åklagaren förtegen om utredningen

Kan du säga någonting om vad det misstänkta brottet ska ha bestått i?

– Nej, jag vill inte närmare kommentera något om utredningens innehåll.

Du säger att rubriceringen är preliminär, vilka andra rubriceringar skulle kunna vara aktuella?

– Ett exempel i motsvarande sammanhang kan vara trolöshet mot huvudman, säger Ola Björstrand.

Lindgren vill rentvå sitt namn

Joacim Lindgren har tidigare sagt till SVT Nyheter Sörmland att han är besviken på bankens beslut att polisanmäla honom.

– Jag hoppas att processen kan skänka mer ljus över det här så att jag kan rentvå mitt namn. Jag tycker att det här är felaktigt, sa Lindgren då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turerna i Sörmlands sparbank

Mer i ämnet