Ebba Valette, Talal Alwhidi och Loke Henricsson är tre av eleverna som deltog i årets upplaga av toleransprojektet. Foto: Albin Aghamn

Nyköpingselever förbättrade betygen efter toleransprojekt

Uppdaterad
Publicerad

De senaste tre åren har elever från fem högstadieskolor i Nyköping deltagit i ett projekt där de pratat om bland annat demokrati, människovärde och identitet. Utgången har varit lyckad men nu är det oklart hur fortsättningen ser ut.

Två heldagar i månaden har elever i årskurs 8 från Nyköpings högstadium, Fokusskolan, Mikaeliskolan, Vittra och Nyköpings friskola träffats på gården Söra utanför Nyköping. Där har de haft uppgifter som går utanför ramarna för den vanliga skolundervisningen.

Utifrån olika teman har de fördjupat sig i frågor som rör exempelvis människovärde, identitet, normer, etik, civilkurage och grupptryck.

– Från det här året tar jag med mig kärlek och respekt. Jag har lärt mig saker om mitt liv och om min framtid, säger Talal Alhwidi, som går i åttonde klass på Nyköpings högstadium.

”Meritvärden har ökat”

Projektledaren Ola Flennegård har sett resultat som förvånat honom under de tre år toleransprojektet har drivits i Nyköping.

– Det som överraskat oss är att elevernas meritvärden ökat. Och det gjorde de framför allt efter att eleverna genomgått projektet.

Betygen har alltså höjts trots att skoleleverna missat sina ordinarie lektioner två dagar i månaden.

”Fortsätter i någon form”

Men projekttiden skrevs till tre år och nu har den sista kullen haft sin avslutning. Trots att toleransprojektet har varit populärt hos såväl föräldrar och inblandade elever som politiker finns det ännu inget beslut om vad som sker efter sommarlovet.

Martina Hallström (C), kommunalråd i Nyköping, tror dock att det blir en fortsättning i någon form.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyköping

Mer i ämnet