Åsa Levander byter bransch. Foto: Per Karlsson/SVT

Framtidscenter ska hjälpa varslade på Ericsson

Uppdaterad
Publicerad

Drygt fem månader efter att omkring 400 personer varslades på Ericsson i Katrineholm, invigdes idag ett nytt framtidscenter som ska stötta de varslade till en ny framtid.

För några av de varslade tjuvstartade verksamheten redan i juli.

– Det har varit bra, jag har fått jättebra stöd och en bra handledare som hjälpt mig med en plan, berättar Åsa Levander som är varslad.

Ericsson skär ner i Katrineholm

Från och med dagens officiella invigning av Framtidscenter i Katrineholm kommer ett femtiotal personer skrivas in varje månad, tills alla anställda är anslutna. Fram till maj 2017 kommer det att erbjudas coaching, föreläsningar och kurser för samtliga.

Även för de som väljer upp till 23 månaders betald utbildning, de som får andra jobb eller liksom verksamhetschefen som också varslades, börjar på Ericsson i Kista i höst.

– Självklart var det ju inte det här man hade tänkt sig när man klev in i den här rollen, men det känns ändå postivit nu och det finns en energi i Framtidscenter och i våra medarbetare också så att jag tycker det känns bra faktiskt, säger Hans Nilsson verksamhetschef på Ericsson i Katrineholm.

Och att det känns bra, trots allt, säger flera anställda och fackliga nu när det konkret börjar hända saker och man får hjälp. Enligt Startkraft som tillsammans med Trygghetsrådet och Ericsson kommer att jobba med de varslade de närmsta två åren, ser framtiden ganska ljus ut för de flesta.

En del byter ort

60 personer av de varslade är redan idag klara för jobb på Ericsson i Kista, ett tiotal har fått andra jobb och lika många är klara för studier och därtill har ett femtiotal personer erbjudits pensionsavtal.

– Om vi tittar tillbaka på Gävle så var det cirka 800 personer som blev av med jobben där 2010 och vid den senaste mätningen var det ca 95 procent som hade hittat en ny framtid i form av längre studier eller nytt arbete, berättar Mikael Wlin projektledare på Startkraft.

Sadlar om

Hur ser det konkret ut för dig nu då?

– Jag kommer att börja plugga i höst, autism, och jobba timmar på ett assistansbolag.

Så du byter bransch helt?

– Ja helt och hållet, nu går jag in i den mer ödmjuka sektorn och tar hand om folk istället, avslutar Åsa Levander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ericsson skär ner i Katrineholm

Mer i ämnet