Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör studie- och yrkesvägledare Jessica Gustafsson om vad hon hoppas framtidsdagen ska leda till. Foto: Per Elfström/SVT

Framtidsdag gav inspiration till jobb och utbildning i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Jobb- och utbildningsmässan Framtidsdagen lockade både yngre och äldre deltagare när den arrangerades under torsdagen i Eskilstuna. Mässan vill visa att det finns flera vägar framåt och samtidigt lyfta fram branscher där det rådet brist på arbetskraft.

Elever i årskurs 2 på gymnasiet var schemalagda att gå, men även personer som läser på vuxenutbildningen, folkhögskolan, gymnasieelever och personer som är en del av en arbetsmarknadsåtgärd var välkomna.

Det var andra gången som framtidsdagen anordnades och den bygger på ett initiativ från en grupp studie- och yrkesvägledare på olika gymnasieskolor i Eskilstuna och på Vuxenutbildningen. Även Mälardalens universitet, MDU, är med i samarbetet.

Eskilstunas vision

En tanke med framtidsdagen är att lyfta fram och göra folk medvetna om branscher där det råder brist på arbetskraft. Det kan dock vara svårt att se resultaten av ett sådant här initiativ direkt, enligt säger Jessica Gustafsson, studie- och yrkesvägledare på Kompetensgallerian – som är en del av Vuxenutbildningen.

– Folk flyttar, kanske inte bor kvar. Men ett av Eskilstuna kommuns visionsmål är att höja utbildningsnivån i staden. Då måste vi samverka med utbildningsaktörer och universitetet. Vet man inte om vad som finns är det också svårt att göra välgrundade val, säger hon.

I klippet hör du Jessica Gustafsson om vad framtidsdagen ska leda till samt några av besökarnas reaktioner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.