Region Sörmland visade igår upp planritningarna för Mälarsjukhusets nya akutbyggnad, som beräknas vara klar 2024.

Från slitet 70-talssjukhus till hypermodernt sjukvårdskomplex

Publicerad

Region Sörmland visade under torsdagen upp planritningarna för Mälarsjukhusets nya akutbyggnad i Eskilstuna, som beräknas vara klar 2024. Sista besluten i ärendet kommer fattas i regionfullmäktige på tisdag nästa vecka.

Det omfattande projektet har redan startat med ombyggnation och rivningar. Under andra halvan av 2020 beräknas byggandet av det som ska bli det nya akutcentret påbörjas. Kostnaden för det nya sjukhuset beräknas bli cirka 2 miljarder.

Större ombyggnad nödvändig

– Det är nödvändigt, sjukhuset har inte genomgått någon större förändring eller renovering sedan mitten av 1970-talet, säger Regionstyrelsens ordförande  Monica Johansson (s).

Den nya vårdbyggnaden på Mälarsjukhuset blir ett samlingshus för flera akuta verksamheter och kommer bland annat innehålla akutmottagning, intensivvårdsavdelning, förlossnings- och kvinnoavdelning, neonatalavdelning och operationsavdelning.

– Tänket kring hur man bygger sjukhus idag har ändrat sig väldigt mycket från 1970-talet. Numera bor till exempel  föräldrar tillsammans med sina sjuka barn under hela sjukhusvistelsen. Så såg det inte ut för fyrtio år sedan. Sedan krävs det en helt annan planering kring säkerhet för patienter och personal, det behövdes inte tidigare, säger Marie Bennermo, chefläkare Region Sörmland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.