Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fredrik Lundgren klarade målet och beskriver det som nästan overkligt. Hör honom berätta om hela resan i klippet ovan. Foto: Privat

Fredrik kom i mål – cyklade från Kristianstad till Kebnekaise för insamling mot obotlig sjukdom

Uppdaterad
Publicerad

Fredrik Lundgren cyklade från Kristianstad till Kebnekaise för att samla in pengar till forskningen mot den ovanliga sjukdomen ALS. 31 dagars cykelfärd och tre vandringsdagar senare stod han på toppen av berget.

– Det har varit en fantastisk resa, säger han.

Det var för ett år sedan som Fredriks ex-fru och bästa vän Susanne fick diagnosen ALS. Vardagen vändes upp och ner och tillsammans bestämde de sig för att samla in pengar till forskning mot den obotliga sjukdomen.

Han startade cykelresan från Kristianstad den 20 maj och nådde toppen av Kebnekaise igår.

– Det har gått över förväntan, säger han.

Även om resan är slut för den här gången innebär det inte att insamlingen stoppas. Målet är att nå en miljon kronor och hittills har insamlingen kommit upp i över 400 000 kronor.

– Det har varit ett otroligt fint engagemang, säger han.

Det här är ALS

ALS, amyotrofisk lateral skleros, är en allvarlig men ovanlig sjukdom. Varje år får drygt 200 personer i Sverige sjukdomen och de flesta är mellan 50 och 70 år. 

ALS kan börja på olika ställen i kroppen. Sjukdomen sprider sig sedan över hela kroppen tills man blir helt förlamad. 

Det går inte att bli återställd, utan den som har ALS blir hela tiden blir sämre, men det finns läkemedel som lindrar några av symtomen. 

De flesta som har ALS dör inom två till fyra år efter insjuknandet. Men ungefär en av tio lever betydligt längre. De har då en betydligt långsammare utveckling av sjukdomen. 

Orsaken till ALS är ännu inte helt känd. Det är oklart varför vissa personer får sjukdomen och andra inte. Flera vetenskapliga studier tyder på att det är en kombination av både genetik och miljö. 

Källa: 1177 Vårdguiden 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.