Foto: SVT

Fristadsreservatet i Eskilstuna förvandlas

Uppdaterad
Publicerad

Kommunen vill att något händer med Fristadsreservatet i Eskilstuna. En intressent erbjuds att ta över området, bygga bostäder i trä och rusta de ursprungliga husen på platsen.

Fristadsreservatet skapades av kommunen på 1970-talet för att bevara Fristadsbebyggelsen. På platsen fanns ett par ursprungliga byggnader, men andra fraktades dit från annat håll för att skapa en gård.

Studentlägenheter och renovering

Sedan dess har tankarna kring vad som ska hända med platsen varit många och under tiden har husen förfallit. Men inget förslag har blivit verklighet – förrän nu.

– Vi ser till att de här husen får nytt liv och mening. Det gör vi genom att skicka med en byggrätt om studentlägenheter i trä och ett krav på att husen ska renoveras, säger Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Hus kan flyttas

Den politiska majoriteten vill alltså att en intressent köper, tar över området och gör det levande. Jimmy Jansson säger att de tre ursprungliga byggnaderna på platsen ska bevaras. Vad som händer med de andra gamla husen är inte helt klar, men de får flyttas av den som väljer att utveckla området.

I och med att studentlägenheter byggs på platsen, så räknar kommunen med att den vinst som genereras ska räcka till att förse de äldre husen som blir kvar med vatten och avlopp.

Jansson: Det förstör inte platsen

Eventuella åsikter om att platsen förstörs bemöter Jimmy Jansson med ett motargument:

– Vi förstör verkligen området om vi ser till att de här husen förfaller.

V är emot en försäljning

Vänsterpartiet reserverar sig mot förslaget att sälja Fristadsreservatet. De menar att en sådan innebär att allmänheten förhindras tillträde till en värdefull epok av Eskilstunas historia. Partiet menar att pengar till upprustning och drift i stället måste kunna tillskapas inom kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.