Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör bland annat dragqueen Björta om deras föreställning ”Bland drakar och dragqueens”. Foto: Per Elfström/SVT

Bland drakar och dragqueens – populär sagostund gästade Katrineholm

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen lockades många till Katrineholms bibliotek för att se och lyssna på dragshow-teatersällskapet ”Bland drakar och dragqueens” som höll sagostund för barn.

Föreställningen leddes av dragdrottningen Björta, egentligen Björn Törnblom, som läste sagor för barnen som på flera sätt fick interagera under sagostundens gång.

De fick räkna 1-20 till musik tillsammans med Björta, ställa sig upp och göra rörelser med armarna och i slutet av föreställningen fick alla, barn som vuxna, glitter på handen och önska sig något.

– Jag tror att när barn får se att det finns olika sätt att uttrycka sig på som vuxen så förstår de att det är okej, det är okej att vara annorlunda. Men det handlar också om att fokusera på att vi alla är människor och att vi alla delar något. Dragshow som konstform handlar om att skapa en fantasifull sagovärld och det är något som alla förstår, säger grundaren och regissören Petter Wallenberg.

Skapat debatt

Men sagostunder med dragqueens har skapat en debatt, där sagostunden Drag story hour nyligen rörde upp starka känslor. Petter Wallenberg berättar att ”Bland drakar och dragqueens”, som satte igång 2017, har sluppit kritik för det mesta.

– Det händer då och då att vissa inte förstår dragshow och att vissa vuxna spekulerar om det. Men de har aldrig varit på våra sagostunder. Den lilla procent som undrar eller är arga över dragshow drunknar i all kärlek av alla som älskar den kärlek det här sprider, säger han.

I klippet hör du dragqueen Björta om föreställningen samt grundaren och några besökare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.