• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en träningsanläggning i Slottsskogen i Göteborg med kraftig rökspridning i området. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer om händelsen här

Barn i Nyköping riskerar att få vänta länge på att få en plats i förskolan. Foto: TT

Fullt på flera förskolor i Nyköping

Publicerad

Det är köer till förskolan i Nyköping. Kommunen riskerar att inte klara garantitiden på fyra månader.
– Det är vi skyldiga enligt lag att göra så det är ett stort problem för kommunen, säger Kent Pettersson (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Nyköping.

Det är främst vårterminen nästa år som ser ut att bli värst. Just nu blir vårdnadshavare erbjudna platser på andra förskolor än de som de har önskat.

Men situationen riskerar att bli ännu värre fram mot sommaren, då fler föräldrar väntas ansöka om platser i förskolan.

”En snabbare lösning”

– Vi kollar på modullösnigar för att få till fler avdelningar där behovet är som störst geografiskt i kommunen, säger Kent Pettersson (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Nyköping.

Enligt honom är det innerstaden och Arnö som är i störst behov av fler avdelningar.

– Moduler är en snabbare lösning än att bygga en ny förskola. Annagården har till exempel haft modullösning tidigare, så där finns redan vatten, avlopp och el indraget.

Ska bygga fler förskolor

För att lösa den akuta bristen på förskoleplatser kommer även en till avdelning på förskolan i Högbrunn att öppna.

Nyköping satsar också på att tillsvidareanställa barnskötare.

Långsiktigt finns planer på att bygga nya förskolor i kommunen. Bland annat pågår förarbete med att planera nya förskolor i Oppeby och vid Träffen/Långbergsområdet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer