Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Boende har evakuerats men ingen ska ha kommit till skada. Foto: Pontus Stenberg

Fullt utvecklad brand i lägenhetshus i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Ett lägenhetshus på Söder i Eskilstuna brandskadades kraftigt på onsdagsmorgonen. Boende från fyra trappuppgångar fick evakueras.

Larmet inkom räddningstjänst och polis strax innan klockan 02 på natten till onsdagen. 15 enheter från räddningstjänsten bekämpade branden som vid 05-tiden brann med öppna lågor som slog ut öppna lågor som slog ut från taket.

– Jag vaknade vid tvåtiden och kollade på branden i tre timmar från mitt fönster, berättar en man som bor bara något hus från platsen där branden ägde rum.

Branden släckt på förmiddagen

Under förmiddagen var branden släckt till stor del och räddningstjänsten kunde då övergå till att leta glödbränder.

– Vi kommer nog vara kvar en större del av onsdagen, sade Henrik Dewoon Thorén, vakthavande befäl på räddningstjänsten.

Boende och även husdjur har evakuerats till äldreboendet Strigeln och det finns inga uppgifter om skadade.

Strax innan lunch stannade flera till vid brandplatsen för att se brandens skador. En av de förbipasserande har en sambo som driver en frisörsalong i ett av grannhusen.

– Jag har precis fått bekräftat av räddningstjänsten att de kan flytta avspärrningen och att hon kan ta emot sina inbokade kunder i eftermiddag, säger han.

Boende i chock

Enligt SVT:s reporter på plats var människor i chock och de flesta hade varit där hela natten. Kommunens så kallade POSOM-grupp har varit på Strigeln och erbjudit frukost och stöd.

Vid lunchtid uppgav polisen att de fortfarande inte kunnat påbörja någon brottsplatsundersökning.

– Nu har räddningstjänsten gått in i en lugnare fas och vi får då bättre möjligheter att arbeta på platsen, säger Johnny Gustavsson, polisens presstalesperson.

Lotsas in för att hämta tillhörigheter

Det finns ännu inga uppgifter om vad som kan ha startat branden och polisen har inlett en förundersökning om grov mordbrand.

Polisen hoppas att de boende ska kunna lotsas in i sina lägenheter i det brandskadade huset redan på onsdagseftermiddagen för att få ut värdesaker och andra tillhörigheter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.