Hör insatschefen Roger Magnusson om läget på eftermiddagen. Foto: SVT

Storbranden i Nyköping under kontroll – skola och idrottshall totalförstörda

Uppdaterad
Publicerad

Skolan Vittra Kungshagen i Nyköping har förstörts i en våldsam brand. Under en stor del av dagen pågick ett intensivt arbete med att rädda den intilliggande idrottshallen och vid 14.30-tiden uppgav räddningstjänsten att branden var under kontroll. Idrotthallen kommer dock inte gå att rädda på grund av de stora vatten- och rökskadorna.

Larmet om en kraftig brand i taket och fasaden på Vittra Kungshagen kom strax efter klockan halv fem på onsdagsmorgonen.

Räddningstjänsten skickade 15 enheter och cirka 30 brandmän för att bekämpa branden, men skolan blev snabbt övertänd.

Branden vid Vittraskolan

Hela den lägre delen av skolan totalförstördes snabbt, medan räddningstjänsten under dagen har arbetat med att försöka rädda den högre byggnaden som bland annat innehåller idrottshall. Där rasade glödbränder och bränder i väggar och konstruktion, vilket blev besvärligt för räddningstjänsten.

Idrottshall står kvar

Skolan och idrottshallen sitter ihop och en grävmaskin användes för att separera idrottshallen från den lägre skolbyggnaden.

Man kunde stoppa branden i idrottshallen men vatten- och rökskadorna är för stora för att den ska kunna klara sig.

– Det handlade mer om att stoppa branden så att medborgarna inte skulle utsättas för mer rök, men idrottshallen är förstörd, säger Lars Åke Stevelind, operativ chef på räddningstjänsten. 

Räddningstjänsten beräknas vara kvar på platsen till klockan åtta i morgon bitti.

Vatten kan missfärgas

Räddningstjänsten vet inte i nuläget vad som kan ha orsakat branden, mer än att den verkar ha startar vid en entrén till skolan. Inga personer ska ha befunnit sig i byggnaden.

Kommunen har varnat också för att brandsläckningen kan påverka kommunens vattennät då vattenuttaget är stort. Vattnet kan missfärgas de närmaste dagarna, men det är fortfarande tjänligt att dricka.

Misstänker mordbrand

Polisen finns på platsen och har spärrat av ett område för att räddningstjänsten ska kunna arbeta ostört.

Polisen misstänker att branden är anlagd och söker tips från allmänheten i samband med brandutredningen. Branden utreds som grov mordbrand.

Kommunen erbjuder hjälp

Kommunens krisledningsorganisation har erbjudit stöd till krisledningen på Vittra Kungshagen, som är en fristående skola.

Anders Eriksson (C), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, säger att han har hört av sig till skolans rektor för att erbjuda hjälp. Han menar att det i första hand är lokalfrågan som kommunen kan hjälpa till med.

– Vi kommer att bjuda till, säger han.

Brand i Vittra Kungshagen. Foto: Pontus Stenberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden vid Vittraskolan

Mer i ämnet