• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från fusklappar till artificiell intelligens. Hör prorektor Cecilia Bjursell om AI-fusk på Mälardalens universitetet. Foto: SVT Design

Fusklappar och plagiat – MDU hade näst högst andel avslöjade fuskare förra året

Publicerad

Två procent av Mälardalens universitets studenter fick någon disciplinåtgärd för fusk 2023 – vilket är näst högst andel i landet. Samtidigt har antalet avstängningar och varningar på grund av fusk minskat efter pandemin.

Under pandemin ökade antalet studenter i Sverige, och med det ökade även fusket.

– Det var en liten peak i antalet fusk under pandemin, det har minskat en del, säger Cecilia Bjursell, prorektor vid Mälardalens universitet.

I hela landet minskade antalet studenter som stängdes av eller varnades med 14 procent 2023 jämfört med 2022, enligt en rapport från Universitetskanslersämbetet.

Högst andel varnade och avstängda finns på Blekinge tekniska högskola, och näst högst andel har Mälardalens universitet, med drygt 2 procent.

200 studenter fast för fusk

– Det handlar om ungefär 200 studenter, om man ser på totalen är det en låg siffra. Men om man ser på varje enskilt fall så tycker jag att vi ska hjälpa våra studenter ta sig igenom utbildningarna utan att fuska. Så jag ser att vi har en förbättringspotential, säger Cecilia Bjursell.

Att Mälardalens universitet har näst högst andel disciplinärenden i landet tror hon beror på tydliga riktlinjer.

– Våra lärare vet precis hur de ska gå tillväga för att anmäla, det kan vara en förklaring.

AI-fusk på universitet

Artificiell intelligens (AI) är den senaste metoden som används för att fuska, till exempel genom att generera hela eller delar av en text till skriftliga inlämningsuppgifter. En majoritet av landets högskolor och universitet hade förra året disciplinärenden som gällde användning av AI. Totalt gjordes 221 sådana anmälningar, varav fyra på MDU.

Hör prorektor Cecilia Bursell om AI-fuskande på Mälardalens universitet i videoklippet ovanför.

Så fuskar studenterna

Vanligaste anledningarna till att studenter blir avstängda och varnade på landets högskolor och universitet:

1) Plagiat

2) Fusklappar

3) Otillåtet samarbete

4) Störande av undervisning

5) Förfalskning

Källa: Universitetskanslerämbetet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.