Fastighetschef Mikael Karlsson i Nyköping berättar om den svåraste biten med renoveringen. Foto: SVT

Gamla museet i Nyköping ska renoveras

Uppdaterad
Publicerad

I höst börjar Nyköpings kommun att sanera marken vid gamla museet, samtidigt ska byggnaden renoveras.

Fram till 1920 låg det ett gasverk på platsen och det är föroreningar från den tiden som ska bort. Gifterna finns några decimeter under markytan.

– Det är inte farligt att gå på, men att gräva sig ner i marken eller om man tänker sig att det skulle växa fruktträd här så är inte det så lämpligt, säger Mikael Karlsson, fastighetschef på Nyköpings kommun.

Får betala flera miljoner

Naturvårdsverket bekostar saneringen utomhus, men den invändiga renoveringen får Nyköpings kommun betala och det handlar om cirka 8-9 miljoner kronor.

– Vi kommer att bryta upp golvet för även här finns det rester efter det gamla gasverket. Sedan kommer vi göra en grundförstärkning så huset står stadigare, säger Mikael Karlsson.

Det gamla ska bevaras

Tanken är att försöka återskapa det gamla när man renoverar.

– Det kommer att vara den karaktären som det gamla gasverket hade med tegelväggar, putsat och alla gamla profiler kommer att vara kvar, säger Mikael Karlsson.

Vad som kommer att hända med byggnaden när allt är färdigt om ungefär ett år vet man inte.

– Det kan bli en kommunal verksamhet eftersom det ligger väldigt centralt. Kommunen tittar just nu på olika alternativ om vilken hyresgäst som kan bli aktuell, säger Mikael Karlsson.

I klippet ovan kan du höra vad den svåraste biten blir under renoveringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer