Stadshotellet i Eskilstuna. Foto: Robin Folkö/SVT

Geniernas fest slutade i polisingripande

Uppdaterad
Publicerad

IQ-föreningen Mensas efterfest på stadshotellet i Eskilstuna slutade i ett polisingripande klockan fyra på söndagsmorgonen.

– Ni förtjänar inga bättre skällsord än jävla idioter, skriver ordföranden Monika Orski till de egna medlemmarna på Facebook.

Mensa, föreningen för människor med hög intelligens, hade stor träff i Eskilstuna i helgen. Omkring 400 ”genier” var på plats för att i dagarna två delta i seminarier och spelkvällar på stadshotellet mitt i stan. Men på lördagskvällen gick festen överstyr. Så till den grad att nattportieren kände sig tvungen att tillkalla väktare – som i sin tur tog hjälp av polis.

Drack medhavd sprit

– Det var ett stort gäng som drack medhavd sprit i korridoren, vilket är strängeligen förbjudet. Nattportieren slog larm omkring klockan fyra, säger Annika Åkerblad, hotelldirektör.

Enligt uppgifter till Eskilstuna-Kuriren ska festdeltagarna bland annat ha tagit sig in i ett låst konferensrum, spelat på ett trumset och klättrat upp på taket.

– De hade tagit sig in i någon lokal som de inte hade hyrt då på natten, säger Annika Åkerblad.

”Jävla idioter”

Incidenten fick Mensas ordförande Monika Orski att gå i taket. I en sluten Facebook-grupp skrev hon på söndagsmorgonen bland annat att ”Sällan har jag skämts så över Mensa Sverige /.../ Ni är en skam, och förtjänar inga bättre skällsord än jävla idioter”.

– Jag vet inte exakt vad som hände på natten, för då sov jag. Men jag vill poängtera att det här är vuxna människor som själva bor på sina hotellrum, säger Monika Orski när SVT Nyheter Sörmland ringer upp.

Kommer ni att gå vidare med detta inom föreningen?

– Vi tittar just nu på vad vi kan göra.

Är det här en kultur inom Mensa?

– Nej, naturligtvis inte. Vi har inte varit med om något sådant här tidigare och kommer att göra vårt bästa för att det inte ska upprepas igen, säger Monika Orski.

Har bett om ursäkt

Monika Orski har även framfört en ursäkt till hotellet.

– Det kändes bra, och var fint skrivet. Nu går vi vidare, säger hotelldirektören Annika Åkerblad, som säger att man än så länge inte upptäckt några materiella skador.

Polisen behövde inte gripa någon i samband med incidenten och ingen anmälan har gjorts från hotellets sida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.