Säckarna med giftig batterimassa på företagets anläggning i Eskilstuna. David Aronsson är miljöinspektör i Eskilstuna kommun och intervjuas i klippet. I klippet intervjuas även Erik Johansson, juridiskt ombud för LMA-gruppen. Foto: SVT

500 ton giftigt batteriavfall dumpades i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 500 ton giftigt batteriavfall har dumpats på en återvinningsanläggning i Vilsta industriområde i Eskilstuna, utan tillstånd.

Det handlar om insamlade batterier som krossats hos återvinningsföretaget Urecycle i Karlskoga. I våras transportades den giftiga svarta batterimassan av en underentreprenör till anläggningen i Eskilstuna.

En utredning om miljöbrott pågår, enligt tidningen Expressen, både när det gäller ärendet i Eskilstuna och två liknande ärenden i Örebro och i Kumla.

Kräver att säckarna flyttas

Företaget Urecycle klassade materialet som ”icke-farligt avfall”, men Eskilstuna kommun anser att det handlar om farligt avfall och kräver att säckarna flyttas till en plats där det får hanteras.

Urecycle menar att det är underentreprenören LMA-Gruppen i Eskilstuna som har gjort fel. Säckarna borde ha skickats till återvinning till Tyskland direkt istället för att lagras i säckarna i flera månader, enligt företaget.

– De har hanterat materialet på ett felaktigt sätt och inte enligt avtalet, säger Pekka Väänänen, operativ chef på Urecycle, till SVT Sörmland.

Men det håller inte LMA-gruppen med om.

– Det är ju Urecycle som har klassificerat det här som icke miljöfarligt för annars hade de ju inte fått skicka det till LMA-gruppen, säger företagets juridiska ombud Erik Johansson.

Nu pågår det en polisutredning. Hur ser du på det?

– Det är väl alldeles utmärkt. LMA-gruppen kan inte se att man gjort något fel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer