Kockar är en yrkesgrupp som det frågas efter på arbetsmarknaden.

Gott om jobb – men ändå hög arbetslöshet i länet

Uppdaterad
Publicerad

Snickare, undersköterskor, kockar och förskollärare – tillhör du någon av dessa yrkesgrupper så har du ett bra läge på arbetsmarknaden just nu.

Arbetslösheten i Sörmland uppgick till 10,6 procent i augusti, och till drygt 16 procent bland ungdomar mellan 18 och 24 år.

Det innebär att Sörmland är ett av de län i landet där störst andel går utan arbete. Men ändå saknas inte jobben.

Gymnasiekompetens räcker

Ny statistik från Arbetsförmedlingen visar att flera gymnasieutbildningar räcker långt för att vara eftertraktad på arbetsmarknad.

Efterfrågan är stor på bland annat undersköterskor, kockar, snickare och bilmekaniker.

– Bygg är starkt just nu, säger Jens Lotterberg, analytiker på Arbetsförmedlingen. Det finns även gott om jobb inom restaurang, storhushåll och vård- och omsorgssektorn. 

Men för dem som saknar en gymnasieutbildning är läget tuffare:

– Det är viktigt att ha fullständig gymnasiekompetens, för det är sådant som arbetsgivare tittar på, säger Jens Lotterberg.

Stor skillnad mellan grupper

Statistiken visar att det är stor skillnad i arbetslöshet mellan utrikes- och inrikesfödda länsbor. Bland personer som fötts i ett annat land går drygt 32 procent utan jobb.

I de siffrorna görs ingen skillnad på om den arbetssökande varit bosatt i Sverige i några månader eller flera år.

– Vi har en stor grupp nyanlända som är lågutbildade, som behöver stora insatser från arbetsförmedlingen och övriga samhället för att komma ut på arbetsmarknaden. Vi ser att den gruppen är något större i Sörmland än i övriga landet.

– De personer som faktiskt är matchningsbara på arbetsmarknaden har minskat i antal, och de som behöver mer stöd har ökat.

Vissa har guldläge

Vissa högskoleutbildade yrkesgrupper har just nu ett guldläge på arbetsmarknaden i länet. Det gäller förskollärare, vissa ämneslärare, socialsekreterare och sjuksköterskor.

Arbetsförmedlingen bedömer att jobben inom tillverkningsindustrin kommer att minska. Anledningen är att företagen inom branschen påverkas av den europeiska marknaden, som upplever en långsam återhämning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.